Składniki:
2 dzwonka łososia surowego, 200 g brokułów, 200 g świeżo startego chrzanu, 1 duży kubeczek jogurtu naturalnego, śmietana niskotłuszczowa, sok z połowy cytryny, fasolka szparagowa, marchewka, groszek, 2 młode ziemniaczki, czosnek, 100 g sera żółtego typu gouda, pieprz cytrynowy, sól czosnkowa.
Jak przyrządzić?
Umyj i oczyść z dodatkowych ości łososia, oprósz solą czosnkową, pieprzem cytrynowym, polej sokiem z cytryny. Najlepiej ugotować łososia na parze, ma wtedy świetny aromat i jest bardzo soczysty. Ja niestety z braku pomocnych urządzeń piekę go w piekarniku w żaroodpornym naczyniu nie dłużej niż 20 minut - wtedy jest idealny. W tym czasie delikatnie podgotowuję warzywa, czyli garstkę fasolki szparagowej zielonej, marchewki, brokułów i groszku wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję ok. 5 minut. Następnie przygotowuję sos: trę chrzan, mieszam go z jogurtem naturalnym i śmietaną, dodaję trochę pieprzu cytrynowego, ząbek czosnku, ser gouda, mieszam dokładnie wszystkie składniki, a następnie po 15 minutach pieczenia ryby nakładam na nią wszystkie wstępnie ugotowane warzywa. Zalewam sosem i zapiekam jeszcze 5 minut, aż się ser roztopi w sosie.Gorąco polecam, naprawdę smaczna i zdrowa potrawa.
Jak podawać?
Najlepiej z ziemniaczkami z koperkiem lub makaronem kolorowym.
Uwagi:
Jesli ktoś nie lubi czosnku, może go zastąpić ziołami, świetnie do ryby pasuje estragon.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 27 zł |
Autor | Agnieszka |