Miks warzywny z sosem

Przepis kulinarny

Składniki:

kalafior, brokuły, brukselka, cukinia, marchew, parmezan, śmietana, masło, pieprz, swieża bazylia

Jak przyrządzić?

Warzywa myjemy, suszymy, kroimy, gotujemy na parze do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy parmezan (może być inny ser żółty albo pleśniowy czy topiony), wlewamy śmietanę, gotujemy, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawiamy dużą ilością bazylii i pieprzu. Ciepłe i ugotowane warzywa polewamy sosem serowym, całość posypujemy natką pietruszki.

Jak podawać?

Najlepiej na płaskich kolorowych talerzach.

Uwagi:

Wersja urozmaicona to podanie warzyw i sosu na makaronie (polecam szpinakowy) lub ryżu. Potrawę można urozmaicić innymi sezonowymi warzywami, niekoniecznie gotowanymi na parze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł
AutorEliza

Miks warzywny z sosem: Podobne przepisy

Miks warzywny z sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy