Składniki:
kalafior, brokuły, brukselka, cukinia, marchew, parmezan, śmietana, masło, pieprz, swieża bazylia
Jak przyrządzić?
Warzywa myjemy, suszymy, kroimy, gotujemy na parze do miękkości. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy parmezan (może być inny ser żółty albo pleśniowy czy topiony), wlewamy śmietanę, gotujemy, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawiamy dużą ilością bazylii i pieprzu. Ciepłe i ugotowane warzywa polewamy sosem serowym, całość posypujemy natką pietruszki.
Jak podawać?
Najlepiej na płaskich kolorowych talerzach.
Uwagi:
Wersja urozmaicona to podanie warzyw i sosu na makaronie (polecam szpinakowy) lub ryżu. Potrawę można urozmaicić innymi sezonowymi warzywami, niekoniecznie gotowanymi na parze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Eliza |