Składniki:
2 małe pętka kiełbasy, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg sera białego tłustego, 4 pomidory, natka pietruszki (najmłodsze listki), olej do smażenia, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku
Jak przyrządzić?
Na patelni teflonowej rozgrzewamy małą ilość oleju, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę kiełbaskę (może być również chudy boczek wędzony albo szynka), podsmażamy ją i dodajemy cebulkę, aby się podrumieniła, następnie dodajemy ser biały (podziabany wcześniej nożem na kawałki) i czosnek wyciśnięty na wyciskarce. Gdy ser zacznie się robić ciągnący, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Jak pomidory zaczną lekko puszczać sok, to zdejmujemy patelnię z kuchni i już można nakładać potrawę na talerze. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamiast natki można posypać również szczypiorkiem, ale z natką mnie oraz rodzince bardziej smakuje.
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, patelnia
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Talerzyki proponuję przybrać listkiem sałaty oraz ćwiarteczkami pomidora. Do tej potrawy proponuję pieczywo. Jest to mój wynalazek, ale zdaniem znajomych rewelacja. Smacznego! :) Aha, jeszcze jedno: przed zabraniem się do przyrządzania proponuję najpierw posiekać składniki, ponieważ proces smażenia jest krótki, więc w trakcie robienia nie będzie czasu na siekanie czegokolwiek. Jeszcze raz smacznego!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | hmmm |
Autor | joannamw_79 |