Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów lub 8 średnich pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę,
mała butelka soku pomidorowego,
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku (lub więcej wg uznania),
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
listki świeżej bazylii (koniecznie) porwane na mniejsze kawałki,
sól, pieprz, cukier do smaku,
makaron długi do spaghetti,
parmezan bądź starkowany ser żółty (wedle uznania)
Jak przyrządzić?
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na głębszej patelni lub w garnuszku, gdy się już zezłoci, dodajemy pomidory i podgrzewamy dalej.Wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy do reszty, dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy i podgrzewamy dalej.Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz cukrem (jeśli wydaje nam się zbyt kwaśne). Jeżeli pomidorki nadmiernie nam wyparowały podczas sporządzania sosu, możemy wlać soku pomidorowego, uważając przy tym, aby nie rozrzedzić za bardzo sosu. Gotowy sos podajemy z makaronem, posypując z wierzchu bazylią oraz, jeżeli ktoś lubi, serem żółtym. Smacznego:)
Uwagi:
Sos nie powinien być zbyt rzadki. Niektórzy dodają do sosu trochę wytrawnego lub półwytrawnego wina, ja osobiście preferuję wersję bez wina.Uwaga: Nie wiem, czy jest to oryginalny przepis na sos Napoli, aczkolwiek przepis pochodzi od mojej ciotki, która już od wielu lat mieszka we Włoszech.Sosik jest bardzo pyszny i niezwykle łatwy w przyrządzeniu. Gorąco polecam!:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | sorja |