Pasztet z pestek dyni - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 paczki pestek dyni łuskanej, 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki drożdży, 2 grahamki, sól, cebulka, pieprz

Jak przyrządzić?

Pestki z dyni przepuścić przez maszynkę i zalać niewielką ilością wody, dwie bułki grahamki namoczyć i też przepuścić przez maszynkę, cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać drożdże i mąkę, wymieszać wszystko, przyprawić do smaku i podlać taką ilością wody, aby pasztet miał konsystencję śmietany. Piec w piekarniku ok. 40 minut. Pasztet powinien mieć grubość 3-4 cm.

Jak podawać?

Podawać do chlebka lub bułeczki.

Uwagi:

Proste, smaczne, przede wszystkim bardzo zdrowe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
AutorVenus

Pasztet z pestek dyni: Podobne przepisy

Pasztet z pestek dyni: wypróbuj również

Sałatka z pestkami dyni

... Masz ochotę na pożywną i zdrową sałatkę? Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę z pestkami dyni, serem pleśniowym i kurczakiem. W sam raz na sobotni poranek. Doda ci energii i zaspokoi spragnione pyszności podniebienie. ... Masz ochotę na pożywną ...

dawno temu

WŁAŚCIWOŚCI PESTEK DYNI

... Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do muesli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały ... walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o ...

dawno temu

Sposoby na resztki z Halloween - potrawy z dyni

... 'dyniowe latarnie'. I tu pojawia się problem – co zrobić z resztkami? (To chyba jedyny w ciągu roku taki dziwny dzień. Kto normalny traktuje miąższ i pestki dyni jako resztki?!) Poniżej znajdziecie kilka ciekawych sposobów na ich wykorzystanie. ...

dawno temu

Właściwości dyni

... Amerykanie przyrządzają ją w Halloween na szereg różnych sposobów. U nas kultura ta nie jest tak popularna, niemniej jednak ten pokaźnych rozmiarów owoc warto wpleść do swojego menu, a powodów jest kilka. Dynia bowiem to istne źródło witamin. ...

dawno temu

Dynia smaczna i zdrowa!

... przyrządzone jest bardzo smaczne i delikatne w smaku, a ponieważ jest lekkostrawne, nadaje się przede wszystkim dla osób ze słabym żołądkiem. Oczywiście, mowa o dyni! ... pestek. Z kolei miąższ dyni obfituje w wodę i błonnik, pobudza trawienie, ...

dawno temu

Dynia makaronowa - jak ją przyrządzić?

... Dynia zawiera błonnik, potas, wapń, fosfor oraz witaminę A, B i C. Jest niskokaloryczna i ma łagodne działanie moczopędne. Jej subtelny i łagodny smak stwarza ogromne możliwości kulinarne. Dynię można podać w postaci puddingu, jako dodatek do ...

dawno temu

Ile waży największa dynia w Polsce?

...   W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, w ubiegłą niedzielę, odbył się szósty Festiwal Dyni. Poza smakowitościami z dyni (konfitury, dżemy, zupy, chleb, a nawet bałkańskie przysmaki z dodatkiem dyni ... ), przeprowadzono też konkurs na Największą ...

dawno temu

Przepis na pyszną zupę krem z dyni, czyli ulubione smaki jesieni

... Cały rok wyczekiwałaś momentu, w którym znów pojawią się pyszne dynie? Nareszcie możesz użyć ich w swojej jesiennej kuchni. Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa jest stworzenie kremowej zupy z dyni. Jak i ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się” i postanowiłam także zgłębić tajniki przyrządzenia pasztetu, tak by ów aromatyczna woń rozchodziła się w domu nie tylko na specjalne okazje. Dlatego dziś postaram się i Was zachęcić do nauczenia się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. ...

dawno temu

Potrawy z dyni

... Choć w naszej kulturze mało kto świętuje Halloween, to po dynię warto sięgać, tak często, jak to tylko jest możliwe. Dlaczego? Zawiera ona pokłady witamin A, B, C czy PP, a do tego jest bogata ... w takie składniki mineralne, jak fosfor, żelazo, ...

dawno temu

Zupa z dyni na mleku

... Dynia pojawia się w jadłospisie dziecka po 6. miesiącu. Zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Ponadto bogata jest w witaminy: A, C i witaminy z grupy B ... : 0,5 l mleka modyfikowanego (już po rozrobieniu z wodą; mleko ...

dawno temu

Olej z pestek winogron

... naszego życia jest olej z pestek winogron. Co kryje się w pestkach tych niezwykłych owoców? Jak można wykorzystać właściwości powstającego na ich bazie oleju? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a wszystko stanie się jasne. ...

dawno temu

Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween

... Zupa z dyni to potrawa o wyrazistym smaku i kremowej konsystencji, idealna jako pierwsze danie lub przystawka. Z powodzeniem przechowasz ją w lodówce i podgrzejesz kolejnego dnia. Jednak tym razem ... Do przyrządzania tej aromatycznej potrawy ...

dawno temu

Dynia leczy i odchudza!

... Dynia – warzywo mało popularne i kojarzone jedynie z zabawą na Halloween. A szkoda, bo dynia powinna być maksymalnie wykorzystywana w naszej kuchni właśnie teraz, kiedy jest na nią sezon. Zupy ... , przeciery, placki z kawałkami dyni, sałatka, ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane ... do polskich warunków. Podstawowym surowcem ...

dawno temu

Dyniobranie w kuchni

... Chociaż jesień w Polsce tradycyjnie kojarzona jest z grzybami, coraz popularniejsza staje się u nas także dynia. Wiele osób wciąż unika tego warzywa sezonowego, sądząc, że jest mdłe. Tymczasem ... po odpowiednim doprawieniu nabiera ono ciekawego ...

dawno temu

Po myśliwsku, czyli przepis na pasztet z zająca

... nie ucierpi. Dziczyzna ma bardzo niską zawartość tłuszczu, za to walory smakowe są nie do opisania. Dziś polecamy przepis na pasztet z zająca. Przyrządzenie jest jest trudne, a skosztowanie to prawdziwy ... i posypanej delikatnie bułką tartą. ...

dawno temu

Powiązane Tematy