Składniki:
1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula średnia, ewentualnie można dodać kartofel, 0,5 l żuru, 3-4 kiełbaski wędzone, 2-3 łyżki oleju, listek laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, majeranek - spora łyżeczka, sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Warzywa obierz i pokrój w kostkę - dosyć drobno. Cebulę posiekaj drobno i zezłoć na oleju, dodaj warzywa i smaż dalej, aż lekko zmiękną, zalej całość 1/2 l bulionu (może być z kostki, np. warzywnej), dodaj przyprawy (ziele ang. i liść laurowy), włóż kiełbaski, gotuj, aż warzywa całkiem zmiękną, wlej ukiszony żur, zagotuj, dodaj majeranek i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
głęboki rondel, deska i nóż do krojenia
Jak podawać?
Podawać gorący z kiełbaską ugotowaną w żurku.
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi, można do warzyw na wstępie dodać pokrojony w kostkę kartofel i podsmażyć go z pozostałymi warzywami. Ja czasami na koniec gotowania dodaję jedną-dwie łyżki kwasu z ogórków kiszonych. Wtedy zyskuję ciekawszy smak.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Krzystof |