Po czym poznać świeżość jajek?
REDAKCJA • dawno temuWażne, by białko przylegało do żółtka.
Jajka to niewątpliwie element polskiej tradycji. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta Wielkanocne. W Wielką Sobotę nie może ich zabraknąć w koszyczku wielkanocnym, a w niedzielny poranek spożywamy je, dzieląc się z najbliższymi. Jajka możemy przygotować na wiele sposobów: faszerowane, podane z żurkiem czy w sałatce.
Jedno jajko ma zaledwie 75 kcal i pokrywa 25 proc. naszego zapotrzebowania na białko. Jest też bogate w wiele witamin, m.in. A, D, E, K, B1, B2 oraz kwas foliowy, fosfor, cynk czy żelazo. Zawiera luteinę poprawiającą wzrok oraz lecytynę, która wspomaga pamięć.
Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN", po czym poznać świeżość jajek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze