Składniki:
ser topiony w plasterkach (np. Hochland), chleb tostowy lub wiejski (kupowany na wagę), cebula, carpaccio z indyka, mały ogórek, majonez, musztarda chrzanowa (najlepiej Kamis), jajko ugotowane na twardo
Jak przyrządzić?
Na kromkę chleba kładziemy najpierw wcześniej już uduszoną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, później kładziemy plasterek serka topionego i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty, na nagrzanym oleju smażymy pokrojne w plasterki carpaccio, dotąd aż mięso stanie się białe. Gdy ser na kanapkach zacznie się roztapiać, kładziemy po kilka platerków carpaccio na ten ser i zostawiamy w piekarniku jeszcze na około 2 minut.Sos:do miski wkładamy 2 łyżki majonezu i mieszamy z 1/2 łyżki musztardy chrzanowej, następnie około połowy ogórka kroimy na drobną kosteczkę, dodajemy tak samo pokrojone jajko ugotowane na twardo, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania (niekonieczne).Upieczone kanapki polewamy gotowym sosem.
Jak podawać?
Do przyzdobienia można użyć rzodkiewki - robimy z niej różyczkę i kładziemy na środek kanapki, a szczypior kładziemy jako liście róży.
Uwagi:
Piekarnik nie może mieć wyższej temperatury niż 200 stopni.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | asia(artka)** |