Składniki:
1 l spirytusu,
1 kg cytryn,
1 mały słoiczek miodu,
2/3 szklanki cukru,
woda mineralna niegazowana (ewentualnie przegotowana kranówa!)
Jak przyrządzić?
Cytryny obieramy i kromy w kosteczkę. Zalewamy je spirytusem na 24 godz. Przelewamy miksturę przez sitko i przecieramy cytryny (te odcedzone), wszystko jest razem zmieszane. Pozostałości po cytrynach wywalamy.Cukier i miód zalewamy ciepłą, ale nie gotującą sie wodą i wlewamy do spirytusu. Wody lejemy tak, aby wszystkiego wyszło 2,25 l. Czekamy, aż się wszystko przegryzie, chłodzimy i pijemy!!!
Potrzebne przybory:
1 człowiek do przyrządzenia- kilku do picia!
Jak podawać?
W "setkach" i bez popitki! Najlepiej na stojaka i na szybciora ;)
Uwagi:
Smakuje jak napój. Można pić bez popitki (ale to już chyba każdy student mieszkający w akademiku wie!!!)
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 22 |
Przybliżony koszt | 23 zł |
Autor | student :) |