Składniki:
gotowy blat biszkoptowy (lub własny wyrób:-)),
1 tabliczka mlecznej czekolady,
2 łyżki masła,
3 jajka,
2 łyżki likieru migdałowego (może być inny - ulubiony),
2 łyżeczki żelatyny,
pół tabliczki gorzkiej czekolady lub polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Jaja rozbić, oddzielić zółtko od białka.Mleczną czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej (w naczyniu stojącym w innym naczyniu z gorącą wodą). Ostudzić, dodać zółtka ubite na parze i żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wrzątku oraz likier. Całóść wymieszać i połączyć z pianą ubitą z białek.Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, czekoladę gorzką ochłodzić, zetrzeć na tarce i posypać tort. Schłodzić w lodówce około 1 godz.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Biszkopt można wykonać według własnego przepisu, ale powinien być cienki.Likier migdałowy można zastąpić każdym innym lub dodać alkohol.Wiórki czekoladowe można zastąpić zrobioną samodzielnie polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 200 kcal |
Autor | bazooka |