Składniki:
Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 4 żółtka, 20 dag margaryny Kasi, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 1/2 szkl. cukru. Powidła śliwkowe, 40 dag orzechów włoskich, 1 szkl. cukru. Krem: pusza mleka słodzonego, masło śmietankowe lub margaryna
(mleko gotować trzy godziny, ostudzić i połączyć z masłem).
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować i położyć na blachę, posmarować powidłami, posypać orzechami. Pozostałe białka rozdzielić po 2 do mis i ubić z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyć na ciasta i piec w 180 stopniach przez 45 min. Pierwsze ciasto, krem i następne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | kuchareczka |