Składniki:
0,5 kg pieczarek,
12 kawałków lasagne,
2 łyżeczki oliwy,
1 cebula drobno posiekana,
3 ząbki czosnku drobno posiekane,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
1 szklanka sera ricotta,
2 białka,
1,5 szklanki bulionu drobiowego,
1,5 szklanki mleka,
3 łyżki mąki,
0,25 szklanki startego sera parmezan (może być inny)
Jak przyrządzić?
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Natłuścić naczynie żaroodporne, którego użyjemy do pieczenia. Następnie bardzo drobno pokroić pieczarki.Ugotować lasagne.Następnie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem przez około 5 minut. Potem dodać pieczarki, sól, pieprz i smażyć około 7 minut albo dopóki woda z pieczarek nie wyparuje. Mieszankę z patelni przełożyć do miski i wymieszać z ricottą i z białkami.Lasagne położyć na płaskiej powierzchni i rozsmarować 1/4 szklanki mieszanki pieczarkowej na każdej. Zwinąć posmarowaną lasagne w ruloniki i włożyć do żaroodpornego naczynia.W małym garnku pomieszać mleko, bulion i mąkę. Dodać 1/4 łyżeczki soli i zagotować. Zostawić na wolnym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając lub dopóki mieszanka nie jest dość gęsta (sos). Polać zwiniętą lasagne przygotowanym sosem i posypać startym parmezanem. Piec około 30 min.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, mały garnek, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco, polaną sosem, w którym się piekła.
Uwagi:
Serdecznie polecam. Jest dużo łatwiejsze, niż brzmi. Warto spróbować.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | aga.m |