Składniki:
1 bakłażan, olej, 4 świeże pomidory, 4 ząbki czosnku, oliwa 4 łyżki, sól, mięta świeża lub suszona
Jak przyrządzić?
Bakłażana kroimy w plastry, solimy i czekamy, aż puści wodę, później obsmażamy na patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Pomidory sparzamy w gorącej wodzie i ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą i solą. Bakłażana układamy na talerzu, sypiemy pomidora na każdy plaster i polewamy oliwą z czosnkiem. Można udekorować świeżą miętą lub posypać suszoną. Pychota, polecam.
Jak podawać?
Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | czarna |