Bakłażan na przystawkę

Przepis kulinarny

Składniki:

1 bakłażan, olej, 4 świeże pomidory, 4 ząbki czosnku, oliwa 4 łyżki, sól, mięta świeża lub suszona

Jak przyrządzić?

Bakłażana kroimy w plastry, solimy i czekamy, aż puści wodę, później obsmażamy na patelni i odkładamy na ręcznik papierowy. Pomidory sparzamy w gorącej wodzie i ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą i solą. Bakłażana układamy na talerzu, sypiemy pomidora na każdy plaster i polewamy oliwą z czosnkiem. Można udekorować świeżą miętą lub posypać suszoną. Pychota, polecam.

Jak podawać?

Schłodzić w lodówce przed podaniem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Przybliżony koszt10 zł
Autorczarna

Bakłażan na przystawkę: Podobne przepisy

Bakłażan na przystawkę: wypróbuj również

Powiązane Tematy