Składniki:
ryż, czosnek (duużo), olej, sos pomidorowy + dodatki wedle uznania
Jak przyrządzić?
W garnku lub głębokiej patelni smażymy posiekany czosnek. Chodzi o to, aby olej przesiąkł czosnkiem. Potem wrzucamy ugotowany ryż i dalej mocno podsmażamy. W zależności od tego, co kto lubi, ryż można podamażać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Przyprawiamy wedle uznania. Pod koniec dodajemy to, co mamy pod ręką, np. usmażone grzybki, groszek z puszki, czerwoną fasolę itp. Podajemy z sosem pomidorowym, ew. z keczupem. To wszystko:)
Uwagi:
Paella to narodowe danie hiszpańskie, w wersji oryginalnej z owocami morza. Tutaj podałam typowo akademikowo-studencki przepis. Tak naprawdę bazą są ryż i sos pomidorowy, czosnek można zastąpić np. cebulą, dodać można naprawdę wszystko, czym akurat dysponujemy:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | ruda |