Składniki:
Pęczek szczypiorku, kefir lub maślanka (mała), woda, sól, kwasek cytrynowy.
Jak przyrządzić?
Szczypiorek siekamy, dodajemy kefir (lub maślankę), następnie dolewamy zimnej przegotowanej wody, ale nie za dużo (połowę mniej niż kefiru!) i na koniec dodajemy przyprawy: sól i kwasek. Pycha!
Uwagi:
Potrawa ta powinna być kwaskowata, ale oczywiście robi się ją wedle gustu! Równie dobrze można dodać śmietany zamiast kefiru. Wlewamy do miseczek i podajemy jako przystawkę do ziemniaków. Jak dla mnie pycha! Proste, smaczne i latwe, a przede wszystkim niedrogie! Można jeść z samymi ziemniakami (ale niekoniecznie).
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | malwina |