Składniki:
6 serków homogenizowanych waniliowych,
4 galaretki cytrynowe,
3,5 kg dojrzałych bananów,
1 gorzka czekolada,
3 masła ekstra bez oleju,
100 ml spirytusu,
1,5 szklanki cukru pudru,
2 cukry waniliowe.
Masa:
1 litr mleka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
5 żółtek.
Jak przyrządzić?
Upiec dwa biszkopty wg uznania, tzn. wg własnego przepisu - jeden biały, a drugi ciemny, kakaowy. Zrobić poncz: woda przegotowana + cukier + 50 ml spirytusu + sok z jednej cytryny.Masa:Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej, żółtek ugotować budyń. Gdy masa wystygnie, utrzeć trzy masła z cukrem pudrem (1,5 szkl. lub wg uznania - albo mniej, albo więcej, próbować, jaka komu słodycz pasuje), dodać 2 cukry waniliowe oraz po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Na końcu dodać 50 ml spirytusu. Masę podzielić na pół. Jedną pozostawić białą, a do drugiej dodać rozpuszczoną w gorącej kąpieli gorzką czekoladę.Wykonanie:potrzebna jest duża tortownica z obstawką, ponieważ tort wychodzi dosyć wysoki.Na spód położyć biszkopt biały, nasączyć ponczem.Na biszkopt cała masa ciemna.W ciemnym biszkopcie wykrawać małym kieliszkiem dziury (rzędami) i gotowy biszkopt z dziurami położyć na ciemnej masie, nasączyć (pozostałe z wycięcia dziur krążki można zjeść, gdyż nie są one do niczego potrzebne).Banany obrać ze skóry, przekroić w poprzek na pół i powtykać w dziury w ciemnym biszkopcie.Do serków homogenizowanych dodać 2 zimne galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody. Uwaga - masa szybko tężeje! Masę wylać na banany i powpychać łyżeczką między owoce, wstawić na chwilę do lodówki, żeby masa dobrze stężała.Na masę z serków położyć białą masę. Wierzch tortu zalać tężejącą galaretką (2 galaretki rozpuścić w pół litra wody).Wstawić do lodówki, żeby masa i galaretki stężały.Kroić w plastry. Smacznego.
Jak podawać?
Tort kroić w plastry, a nie tak jak tradycyjnie w trójkąty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | yette |