Składniki:
4 porcje łososia, 2 spore cytryny, duży pęczek koperku, 8 ząbków czosnku.
Jak przyrządzić?
Łososia umyć, osuszyć, każdą stronę skropić sokiem z cytryny dość obficie, lekko posypać vegetą albo podobną przyprawą, na każdej stronie rozłożyć zgnieciony dość duży ząbek czosnku, na końcu dodać koperek. I to samo z drugiej strony ryby. Najlepiej wykonywać to już na kawałku folii aluminiowej, żeby sok z cytryny został. Zawinąć folię. Piec na grillu, aż się łosoś lekko przyrumieni. Można sprawdzić, odwijając. Osobiście sprawdzam, przebijając patyczkiem do szaszłyków - jeśli nie ma oporu, to jest już w porządku. Smacznego ;)
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Jak podawać?
Najfajniej smakuje z ziemniakami z folii z grilla i masłem czosnkowo-koperkowym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Darma |