Składniki:
Makaron penne, mięso mielone 0,5 kg, sok pomidorowy 0,5 l, pieczarki 30 dag, cebula 1 szt., ser żółty 30 dag, mały słoik koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron penne według wskazówek na opakowaniu. Nie musi być ugotowany do całkowitej miękkości, ponieważ rozmięknie podczas zapiekania. Cebulę z odrobiną oliwy zeszklić na patelni. Następnie zesmażyć pieczarki, najlepiej na maśle, lekko podduszając. Mięso mielone zesmażyć na oleju. Wszystkie składniki wymieszać w jednym garnku, zalać sokiem pomidorowym, dodać 3-4 duże łyżki koncentratu i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i najlepiej ziołami prowansalskimi. Następnie w dużej misce wszystko wymieszać. Do naczynia żarodpornego (większego) wkładać kolejno makaron, ser, makaron, i na wierzch druga warstwa sera. Piec pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia, naczynie żaroodporne
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Nadia_23 |