Penne pomidorowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron penne, mięso mielone 0,5 kg, sok pomidorowy 0,5 l, pieczarki 30 dag, cebula 1 szt., ser żółty 30 dag, mały słoik koncentratu pomidorowego.

Jak przyrządzić?

Ugotować makaron penne według wskazówek na opakowaniu. Nie musi być ugotowany do całkowitej miękkości, ponieważ rozmięknie podczas zapiekania. Cebulę z odrobiną oliwy zeszklić na patelni. Następnie zesmażyć pieczarki, najlepiej na maśle, lekko podduszając. Mięso mielone zesmażyć na oleju. Wszystkie składniki wymieszać w jednym garnku, zalać sokiem pomidorowym, dodać 3-4 duże łyżki koncentratu i delikatnie podgrzać na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i najlepiej ziołami prowansalskimi. Następnie w dużej misce wszystko wymieszać. Do naczynia żarodpornego (większego) wkładać kolejno makaron, ser, makaron, i na wierzch druga warstwa sera. Piec pod przykryciem ok. 20-25 minut.

Potrzebne przybory:

miska, patelnia, naczynie żaroodporne

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Przybliżony koszt20 zł
AutorNadia_23

Penne pomidorowe: Podobne przepisy

Penne pomidorowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy