Składniki:
3 duże pomidory, mała cebula, 2 wędzone udka z kurczaka, puszka czerwonej fasoli, pół brokuła, kilka plastrów sera feta. Sos: ząbek czosnku, majonez, jogurt naturalny, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz, słodka papryka, szczypta ostrej papryki.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Na pomidory wyłożyć posiekaną w kostkę cebulę, lekko posolić i popieprzyć. Kolejna warstwa to fasola, potem pokrojone w kostkę mięso kurczaka, na to ugotowane (nie za miękkie) brokuły i na końcu feta pokrojona w kostkę. Wszystko polać sosem, który składa się z 3 łyżek majonezu, ok. 150-200 ml jogurtu naturalnego, rozgniecionego czosnku, soku z cytryny i przypraw. Można do sosu dodać łyżeczkę majeranku. Smacznego:)
Jak podawać?
Najlepiej w przezroczystej misce, wygląda bardzo apetycznie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Oleńka |