Sałatka tęczowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 duże pomidory, mała cebula, 2 wędzone udka z kurczaka, puszka czerwonej fasoli, pół brokuła, kilka plastrów sera feta. Sos: ząbek czosnku, majonez, jogurt naturalny, sok z 1/3 cytryny, sól, pieprz, słodka papryka, szczypta ostrej papryki.

Jak przyrządzić?

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Na pomidory wyłożyć posiekaną w kostkę cebulę, lekko posolić i popieprzyć. Kolejna warstwa to fasola, potem pokrojone w kostkę mięso kurczaka, na to ugotowane (nie za miękkie) brokuły i na końcu feta pokrojona w kostkę. Wszystko polać sosem, który składa się z 3 łyżek majonezu, ok. 150-200 ml jogurtu naturalnego, rozgniecionego czosnku, soku z cytryny i przypraw. Można do sosu dodać łyżeczkę majeranku. Smacznego:)

Jak podawać?

Najlepiej w przezroczystej misce, wygląda bardzo apetycznie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
AutorOleńka

Sałatka tęczowa: Podobne przepisy

Sałatka tęczowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy