Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bakłażany mogą być głównym przysmakiem z grilla. Dla mięsożernych, atrakcyjnym dodatkiemdo głównej części dania. Można je zrobić bez kłopotu w warunkach polowych. Trzeba tylko zająć się nimi chwilę wcześniej (30 min.),przed położeniem na ruszt.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- oliwa,
- sól,
- świeże zioła (np. tymianek, oregano).
Jak przyrządzić?
1) Bakłażany kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Przesypujemy solą i pozostawiamy na 30-40 min.Po tym czasie wycieramy je z "potu" papierowym ręcznikiem.
2) Do oliwy dodajemy sól oraz nieco posiekanych świeżych ziół, np tymianku lub oregano. Plastry bakłażanasmarujemy tą zaprawą i kładziemy na dobrze rozgrzany grill, dość nisko nad węglami. Przekładamy na obie strony.Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.
Jak podawać?
Pyszne z bułką przekrojoną na pół i polaną tą samą zaprawą oliwkową. Bułkę kładziemy na ruszt dosłownie na chwilę, tuż przed zdjęciem bakłażana z rusztu.
Uwagi:
W czasie opiekania można je co jakiś czas skrapiać pozostałą oliwą. Można nią również polaćplastry leżące już na talerzu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 10 zł |