Bakłażan z grilla

Przepis kulinarny
Bakłażan z grilla Zobacz 5 zdjęć

Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, bakłażany mogą być głównym przysmakiem z grilla. Dla mięsożernych, atrakcyjnym dodatkiemdo głównej części dania. Można je zrobić bez kłopotu w warunkach polowych. Trzeba tylko zająć się nimi chwilę wcześniej (30 min.),przed położeniem na ruszt.

Składniki:

- 2 bakłażany,
- oliwa,
- sól,
- świeże zioła (np. tymianek, oregano).

Jak przyrządzić?

1) Bakłażany kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Przesypujemy solą i pozostawiamy na 30-40 min.Po tym czasie wycieramy je z "potu" papierowym ręcznikiem.

2) Do oliwy dodajemy sól oraz nieco posiekanych świeżych ziół, np tymianku lub oregano. Plastry bakłażanasmarujemy tą zaprawą i kładziemy na dobrze rozgrzany grill, dość nisko nad węglami. Przekładamy na obie strony.Gdy nakłuty widelcem bakłażan będzie miękki, nadaje się do podania.

Jak podawać?

Pyszne z bułką przekrojoną na pół i polaną tą samą zaprawą oliwkową. Bułkę kładziemy na ruszt dosłownie na chwilę, tuż przed zdjęciem bakłażana z rusztu.

Uwagi:

W czasie opiekania można je co jakiś czas skrapiać pozostałą oliwą. Można nią również polaćplastry leżące już na talerzu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćtrochę
Przybliżony koszt10 zł

Bakłażan z grilla: Podobne przepisy

Bakłażan z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy