Składniki:
0,5 kg filetów z kurczaka, sos meksykański w słoiczku, naleśniki 4 sztuki, sałata 4 duże liście, panierka (1 jajko, trochę bułki tartej i mąki do opanierowania mięsa, przyprawa do kurczaka, kucharek), pomidor, ogórek, 4 łyżki majonezu.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w paski szerokości 5 cm, długość obojętna, lekko rozbijamy, żeby mięso się dobrze usmażyło. Następnie przyprawiamy kucharkiem i przyprawą (dobra jest przyprawa do kurczaka złocista Kamis), panierujemy w jajku, mące i bułce tartej. Smażymy na oleju na małym ogniu, żeby dobrze się usmażyło w środku. Następnie kładziemy na naleśniku (powinien być jak najcieńszy, ale taki, żeby nie rozwalił się przy przewracaniu na patelni, lekko zarumieniony, niespalony i niesłodki) liść sałaty, na to mięso, na to plasterek pomidora. Polewamy sosem meksykańskim i łyżką majonezu, zawijamy naleśnik jak tortillę i danie gotowe. Najlepsze jest na ciepło od razu.
Potrzebne przybory:
patelnia, nóż, tłuczek do mięsa, talerzyki na panierkę, deska do krojenia
Jak podawać?
Nie potrzeba dodatków, najlepiej smakuje sama.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | ana_9876 |