Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych,
3 łyżki miodu (najlepszy wielokwiatowy),
3 łyżki musztardy (ostrej! np. rosyjskiej Kamis),
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki masła,
sól, pieprz, chili, ew. słodka papryka w płatkach, sok z cytryny
Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.Rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i dusić ok. 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, dusić 2-3 minuty, zdjąć z ognia, dodać miód, musztardę i dokładnie wymieszać. Posmarować sosem żeberka, kłaść na rozgrzany ruszt. Po 15 minutach posmarować znów, przewrócić na drugą stronę. Piec do miękkości ok. 35-40 minut.
Jak podawać?
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem i sałatką ze świeżych warzyw.
Uwagi:
W ten sam sposób można przyrządzić udka lub skrzydełka z kurczaka, ale wtedy piecze się krócej.Grill można oczywiście zastąpić piekarnikiem.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Capriciosa |