Składniki:
35 dag mąki, 2 dag drożdży, 2 żółtka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, troszkę soli, 2 łyżki cukru, szklanka mleka
Jak przyrządzić?
Robimy zaczyn - w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki mieszamy drożdże. Gdy wyrośnie, dodajemy zółtka, sól, mąkę, masło, wyrabiamy przez chwilę. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dzielimy na kawałki i wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy na grubość 1 cm, wykrawamy szklanką krążki, kładziemy na posypaną mąką tacę. Gotujemy je na parze przez 7-10 min.
Uwagi:
Mniej dietetyczne, ale baardzo smaczne są z sosem z jagód i śmietany!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | Hanna Piecychna |