Pampuchy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

35 dag mąki, 2 dag drożdży, 2 żółtka, 2 łyżki rozpuszczonego masła, troszkę soli, 2 łyżki cukru, szklanka mleka

Jak przyrządzić?

Robimy zaczyn - w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki mieszamy drożdże. Gdy wyrośnie, dodajemy zółtka, sól, mąkę, masło, wyrabiamy przez chwilę. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dzielimy na kawałki i wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy na grubość 1 cm, wykrawamy szklanką krążki, kładziemy na posypaną mąką tacę. Gotujemy je na parze przez 7-10 min.

Uwagi:

Mniej dietetyczne, ale baardzo smaczne są z sosem z jagód i śmietany!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
AutorHanna Piecychna

Pampuchy: Podobne przepisy

Pampuchy: wypróbuj również

Placki dla dzieci

... smaż na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zdejmuj je z patelni, gdy uzyskają złoty kolor. Można jeść same, posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym dżemem. Pampuchy na parze Składniki: 1/2kg ...

dawno temu

Powiązane Tematy