Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła,
10 dag cukru pudru,
4 zółtka,
1/2 kg mąki,
cukier waniliowy.
Masa:
1/2 kostki masła,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
szklanka mleka,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
zapach arakowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto: masło posiekać, połączyć z mąką, cukrem, żółtkami i wszystko razem zagnieść tak jak na kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec 2 jednakowe placki na złoty kolor w 180 stopniach. Wkładać do nagrzanego piekarnika.Masa:masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę (1/2) nałożyć na jeden placek, przykryć drugim i wyłożyć na niego drugą część masy, na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich rzędami. Kroić na drugi dzień! Smacznego.
Jak podawać?
Kroić na malutkie kawałeczki, tak aby jedna połówka orzecha była na jednym kęsie do ust:-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | marrrrr |