Składniki:
Wody jak na rosół, 2-3 średnie marchewki, 1 por, 1 mała pietruszka, 0,5 szklanki mrożonego groszku, 2 suszone grzyby, udko kurze, 1 średnia cebula, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 300 ml wywaru, 250 ml mleka, 2 łyżki musztardy (sarepskiej), przyprawy, 2 szklanki ryżu, trochę oliwy, tarty ser żółty.
Jak przyrządzić?
Udko umyć, zagotować, dodać marchew, por, pietruszkę i grzyby. Przyprawić wg gustu. Po ok. 20 min dodać groszek (zagotować). Uwaga - nie rozgotować warzyw. Odcedzić warzywa, zostawić do ostygnięcia. Jeśli mięso będzie twardawe, zmniejszyć maksymalnie gaz i gotować dalej, aż zmięknie. W drugim garnku rozgrzać oliwę i wrzucić ryż, przemieszać, zalać rosołem, tak aby ryż był przykryty wywarem. Czynność tę powtarzać, aby ryż się nie przypalił (gotować zgodnie z przepisem). Po określonym czasie zgasić gaz i przykryć garnek pokrywką. Jak mięso będzie miękkie, oddzielić od kości, posiekać.Następnie cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, warzywa bez groszku i pora pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek i cebulę, następnie oprószyć mąką, wymieszać i zasmażyć, dodać wywar, mleko i wymieszać na jednolity sos. Dodać mięso, zagotować, dodać musztardę, przyprawić.
Potrzebne przybory:
2 garnki, deska do krojenia
Jak podawać?
Gorący ryż wykładać na głębsze talerze, posypać warzywami, polać sosem i posypać serem.
Uwagi:
Por i grzyby są tylko do aromatu!(skonsumować lub wywalić)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Zielonogórzanka |