Składniki:
1 kostka masła, 10 dag cukru pudru, 5 dag surowej masy marcepanowej, 1 cukier waniliowy, 25 dag mąki, 1 żółtko, skórka otarta z 1/2 cytryny, 10 dag cukru
Jak przyrządzić?
Masło ucieramy mikserem do białości, dodajemy cukier puder, wanilię, otartą skórkę z cytryny oraz ocieploną masę marcepanową - wszystko razem dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kilka wałków o średnicy 5 cm. Każdy kawałek owijamy w folię i wkładamy do lodówki na całą noc. Po wyjęciu z lodówki odwijamy ciasto z folii, każdy wałek ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i obtaczamy w cukrze. Następnie każdy wałek ciasta kroimy na plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Układamy ciasteczka na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy ok. 15 min na jasnozłoty kolor. Jeszcze gorące ciasteczka zdejmujemy szerokim nozem z blachy i odstawiamy do ostygnięcia.
Uwagi:
Delikatne ciasto, łatwe w przygotowaniu, smaczne, lubiane przez dzieci. Ciasto można obtoczyć w suchym maku lub w kokosie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | klusia |