Składniki:
Gulasz:
mięso wieprzowe - 70 dag,
duża cebula,
pieczarki - ok. 10 średnich,
pomidory - 3 średnie,
przecier pomidorowy - mały słoiczek,
liść laurowy,
ziele angielskie,
przyprawa papryka ostra,
główka czosnku,
pieprz,
sól,
(opcjonalnie 100 g sera żołtego).
Placki:
najlepiej Fix Knorr do placków lub jeśli któs woli "domowe":
ziemiaki,
cebulka,
jajko
Jak przyrządzić?
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę,pieczarki kroimy w ćwiartki, a cebulę w płatki.Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy lekko olej i wrzucamy mięso, cebulę i pieczarki. Zostawiamy na ok. 20 min, żeby "pobulgotało" na malutkim ogniu.Następnie dolewamy wody (ok. 150 ml) i znów gotujemy ok. 10 min.Pomidory należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a następnie chwilkę podsmażać z przecierem, dodając czosnek. Po chwili wlewamy sos pomidorowy do gulaszu i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz (sporo) i sól.Tak przygotowany gulasz dusimy ok. 30-40 min.Placki: smażymy duży placek na patelni, a następnie kładziemy na talerzu i polewamy gulaszem, po czym składamy na pół (można posypać startym serem). Smacznego!
Uwagi:
Danie jest jeszcze smaczniejsze, jeżeli na talerzu doda się 1 dużą łyżkę sosu czosnkowego, który dopełnia smak.Sos czosnkowy:duży jogurt naturalny,3 łyżki majonezu,pół główki czosnku,natka pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 dużych |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Kwaterka |