Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka, 1 mała marchewka, połowa cebuli, 20 dag pieczarek, łyżka masła, szczypta soli, szczypta pieprzu, 3 torebki ciemnego ryżu, opakowanie jasnego sosu do pieczeni Winiary.
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroic w dużą kostkę, marchewkę pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę drobno posiekać, pieczarki pokroić na plasterki. Pierś kurczka i marchewkę ugotować osobno na parze. Pieczarki poddusić z łyżką masła i cebulą 15 minut. Połączyć składniki z wcześniej przygotowanym sosem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 3 minuty wszystkie składniki. Podawać z wcześniej ugotowanym ryżem.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z drobno porwaną zieloną sałatą wymieszaną z sosem: śmietana 18% wymieszana z cukrem i sokiem z cytryny. Proporcje w zależności od ilości sałaty. Smak sosu słodko-kwaśny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | magda |