Składniki:
3 piersi kurczaka,
3 ząbki czosnku,
łyżka miodu,
20 dag białej kapusty,
20 dag kapusty pekińskiej,
1 główka brokułów,
2-3 duże marchewki,
1 puszka mandarynek, brzoskwiń, ananasów lub koktajlu owocowego,
0,5 słoika papryczek pepperoni (czerwonych i zielonych),
opakowanie sosu słodko-kwaśnego Uncle Ben's,
sos chili,
chili w proszku,
masło,
0,5 łyżeczki kurkumy,
szklanka ryżu,
szklanka groszku zielonego
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, posypać porządnie chili i wrzucić na rozgrzaną patelnię do smażenia beztłuszczowego. Smażyć ok. 5 min, tak aby kurczak lekko się przyrumienił, ale nie przypalił. Następnie dodajemy pocięte na grube plastry ząbki czosnku i łyżkę miodu. Całość smażymy na bardzo wysokim ogniu, cały czas mieszając, ok. 2-3 minut, aż miód zacznie bardzo się pienić, a kurczak nabierze brązowej barwy. Zawartość patelni przerzucamy do średniego garnka. Na tej samej patelni na odrobinie wody i masła lub oleju smażymy po kolei: pokrojoną w paski kapustę białą, tak aby się lekko zeszkliła i zmiękła; pokrojoną w cieniutkie plasterki lub paseczki marchew, posiekaną kapustę pekińską, małe różyczki brokułów. Wszystkie warzywa smażymy osobno do tego momentu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru, i dodajemy do wcześniej usmażonego kurczaka. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego kurkumę. Chwilę mieszamy, aż przyprawa straci smak i zapach. Następnie wsypujemy ryż i na dużym ogniu ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż całkowicie się zeszkli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy odrobinę soli. Dodajemy zielony groszek. Doprowadzamy całość do wrzenia na bardzo dużym ogniu (często mieszamy), a następnie zmniejszamy go do minimum i przykrywamy ryż pokrywką (nie mieszamy już ryżu w ogóle). Po ok. 20 min woda powinna zniknąć, a w garnku utworzą się charakterystyczne otwory, przez które będzie ulatniała się resztka pary. Palcami - rozgniatając jedno ziarenko ryżu - sprawdzamy, czy jest on już wystarczająco miękki. Jeśli tak, odstawiamy na bok rondelek, jeśli nie - dolewamy odrobinę wrzącej wody i znów przykrywamy. Kiedy ryż będzie gotowy, zabieramy się z powrotem do kurczaka. Do garnka z mieszanką warzyw i kurczaka dodajemy owoce z puszki (ananasy i brzoskwinie trzeba pokroić w kostkę) łącznie z syropem. Dusimy całość przez ok. 5-10 min, a następnie dodajemy papryczki pepperoni (w całości) i rozrobiony z połową szklanki wody sos słodko-kwaśny Knorr. Doprowadzamy do wrzenia i stale, delikatnie mieszając, trzymamy na ogniu jeszcze parę minut. Danie najlepiej na końcu doprawiać sosem chili i solą. Można to też zrobić wcześniej, jednak operacja taka może spowodować zabicie smaku warzyw.
Jak podawać?
Z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | beata |