Składniki:
makaron typu kokardki lub inny wg uznania,
brokuły,
oliwa,
czosnek,
przyprawy smakowe,
ewntualnie żółty lub pleśniowy ser i świeża bazylia
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (na półtwardo - nie może być bardzo miękki), przelać zimną wodą, odsączyć. Ugotowane na parze brokuły zahartować w misce z lodem (krótko), następnie dokładnie odsączć, dodać do makaronu wymieszanego wcześniej z oliwą (ilość oliwy wg uznania - ale nie za dużo), wyciśniętym ząbkiem czosnku i pzyprawami smakowymi (ja dodaję pieprz ziołowy i sól). Pycha!!!
Jak podawać?
Na duży płaski talerz nałożyć porcję makaronu, na środek brokuły, dookoła przybrać listkami świeżej bazylii.
Uwagi:
Oczywiście potrawę można wzbogacać na różne sposoby, np. całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać żółtym serem i do piekarnika, aż ser się lekko stopi (tylko naprawdę krótko, aby makaron nie wysechł!!!). Znakomicie smakuje z wszelkim pleśniowymi serami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | Iva |