Składniki:
2 torebki ryżu białego lub brązowego, 2 puszki soczewicy, 1 karton przecieru pomidorowego, 1 duży jogurt, oliwa lub olej, masło, 2-3 ząbki czosnku, 2 większe cebule, przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, garam masala (mieszanka indyjskich przypraw do kupienia w sklepie z przyprawami z całego świata), kurkuma, curry, świeżo starty imbir, 2 goździki, zielona pietruszka
Jak przyrządzić?
Soczewicę i przecier pomidorowy podgrzewamy w garnku na małym ogniu, dodajemy do niej podsmażoną na oliwie na złoto cebulę oraz podsmażony posiekany czosnek (nie podsmażać zbyt długo, bo będzie gorzki) i dalej podgrzewamy. Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy przyprawy: 1 czubatą łyżeczkę garam masala (można dać dwie płaskie, jeśli lubisz ostrzejsze dania), po płaskiej łyżeczce: zmielonego kminku, curry, kurkumy, szczyptę imbiru, do smaku sól i pieprz. Całość podsmażyć krótko na małym ogniu (aby wydobyć aromat) i wrzucić do soczewicy. Całość zmiksować, ale nie na gładką masę. Odstawić, aby danie się przegryzło. W międzyczasie ugotować na sypko ryż (do gotowania białego dodać 2 goździki, będzie bardziej aromatyczny).
Potrzebne przybory:
Do gotowania należy używać wyłącznie drewnianych łyżek i łopatek.
Jak podawać?
Dal podawać z ryżem, posypać posiekaną pietruszką. Dla złogodzenia smaku ostrych i aromatycznych przypraw dal można polać jogurtem, ale czy warto łagodzić smak Indii?
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Monika |