Składniki:
1 kg piersi kurczaka,
80-90 dag mrożonki warzywnej (świetnie spisuje się tu mieszanka chińska lub tej podobne, np. Hortex),
3 torebki ryżu,
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, chili, mnóstwo curry,
olej,
sos sojowy
Jak przyrządzić?
Gotujemy ryż.W tym czasie zajmujemy się kurczakiem: należy go pokroić w paski, a potem na niezbyt duże kawałki, obficie posypać przyprawami, następnie polać sosem sojowym (nie żałować) i olejem (tu nie przesadzać) i zostawić na pół godzinki, żeby mięso "zaprzyjaźniło się" z przyprawami.Ryż odcedzmy i odstawiamy na bok.Teraz warzywa: wrzucamy mrożonkę na patelnię i cierpliwie czekamy, aż nabierze temperatury; wtedy można ją nieco doprawić solą i ew. odrobiną curry. Smażymy do uzyskania miękkości, ale nie aż takiej, żeby warzywa się rozpadły (pod przykryciem wychodzi szybciej)."Zaprzyjaźnionego" kurczaka wrzucamy na drugą patelnię i co jakiś czas przewracając kawałki, smażymy, aż mięso będzie jasne i soczyste (z reguły trwa to ok. 10-15 min).Gotowe warzywa przerzucamy do sporej miski, w której będziemy mieszać całą potrawę.Kawałki soczystego kurczaka zdejmujemy z patelni, odsączając z sosu przypraw, jaki pozostał po jego smażeniu, i wrzucamy je do warzyw.Chłodny już w tym momencie ryż wsypujemy na patelnię do sosu z kurczaka i podsmażamy go nim, dzięki czemu ryż zostaje doskonale przyprawiony.Ryż wrzucamy do reszty składników w misce i wszystko mieszamy.Jemy (np. pałeczkami - świetna zabawa i ćwiczenia manualne zarazem).
Uwagi:
Powyższa potrawa to wynalazek studencki - szperając po supermarketach w stolicy, całość można zrobić za niecałe 30 zł (zakładając, że ma się w domu olej). W ilościach hurtowych świetnie się spisuje na prywatkach. Podejrzewam, że ryż i warzywa z powodzeniem można przyrządzić na parze, jednak status biednego studenta nie pozwala na bycie posiadaczem parowaru.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Kinia |