Składniki:
Duża puszka kukurydzy (najlepiej Bonduelle), jeden jogurt naturalny bez cukru (najlepiej Danone lub Zott), 3 łyżki majonezu (najlepiej Pomorski), jeden średni por, sól, kwasek cytrynowy.
Jak przyrządzić?
Por pokroić w talarki (od białej części do lekko zielonej) i nasolić ją szczyptą soli. W osobnym naczyniu przygotować sos - jogurt + 3 łyżki majonezu + szczypta kwasku. Do pora dodać odsączoną kukurydzę i sos. Wszystko razem dokładnie wymieszczać, według uznania jeszcze doprawić.
Jak podawać?
Sałatkę z pora z kukurydzą możemy podawać jako dodatek do obiadu, przekąskę na przyjęciu lub dodatek do gilla.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Aleksandra |