Składniki:
1 łosoś ok. 1- 1,5 kg,
1 cytryna,
sól,
tłuszcz.
Na sos:
5 ogóreczków konserwowych (małych),
2 małe marynowane cebulki,
1 jogurt naturalny,
3 łyżki majonezu,
1 łyżka śmietany (12%),
4 ząbki czosnku,
szczypta kwasku cytrynowego
Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić, umyć, sparzyć. Odsączoną pokroić na dzwonka, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, piec rybę ok. 30 minut, przy czym zaglądając co chiwlę do niej,by polać ją wytwarzającym się sosem. Zarumienioną rybę wyłożyć na półmisek.Sos:Ogóreczki konserwowe pokroić w drobna kosteczkę, cebulki przekroić na ćwiartki. Jogurt wlać do miski, dodać 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę śmietany i szczyptę kwasku. Czosnek zetrzeć lub wycisnąć za pomocą wyciskarki. Ogóreczki, cebulki i czosnek dodać do miski z rozrobinym: jogurtem, majonezem, śmietaną i kwaskiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Dzwonka łososia polewać przygotowanym sosem.
Jak podawać?
Pieczony łosoś idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Można go również podać na wieczerzę wigilijną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Autor | Aleksandra |