Dania w galarecie przyrządzamy zwykle na święta lub ważne uroczystości. Już czas to zmienić - schab w galarecie równie dobrze pasuje na rodzinną kolację czy spotkanie towarzyskie. Suszone śliwki zaostrzają smak potrawy, brzoskwinie nadają lekkości i świetnie komponują się z takim rodzajem mięsa, a galaretka z białym winem tworzy przyjemny aromat.
Składniki:
60 dag schabu bez kości,
20 dag śliwek kalifornijskich,
3 łyżki masła,
łyżka majeranku,
sól,
pieprz,
szklanka białego wina,
pół puszki brzoskwiń,
2 łyżki żelatyny,
1 l bulionu,
2 ząbki czosnku,
słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z roztartym czosnkiem, majerankiem i szczyptą soli.
W umytym i osuszonym schabie wyciąć kieszeń, nasmarować środek połową przygotowanego masła i napełnić śliwkami (kilka zostawić do dekoracji).
Mięso natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, włożyć w rękaw piekarniczy i piec w temperaturze 180 stopni około 1,3 godziny.
Żelatynę namoczyć w winie i następnie zalać gorącym bulionem.
Dokładnie mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Trochę płynu wlać na dno przygotowanego naczynia, na nim ułożyć wystudzony i pokrojony w plastry schab.
Odstawić, aż stężeje galaretka.
Pozostawione śliwki napełnić masłem z przyprawami, brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki.
Owocami przybrać schab i zalać pozostałym płynem.
Naczynie wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje galaretka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |