Fasola z wołowiną - Przepis

Przepis kulinarny
Fasola z wołowiną Zobacz 11 zdjęć

Najważniejszą zaletą fasoli jest duża wartość odżywcza. Jest to roślina dość kaloryczna. Doskonale komponuje się w sałatkach, znakomita jako dodatek do zup i dań mięsnych. W połączeniu z mięsem wołowym jest pełnowartościowym, sycącym daniem obiadowym.

Składniki:

0,25 kg suchej fasoli,
pół kg miękkiego mięsa wołowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki cząbru,
pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka masła,
sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę wypłukać i namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.

Mięso i cebulę pokroić w kostkę.

Na maśle podsmażyć cebulę, mięso i zmiażdżony czosnek i chwilę smażyć.

Fasolę przełożyć do garnka, dodać wodę, mięso i gotować około godziny.

20 minut przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy, kmin, cząber, majeranek, paprykę i przyprawić solą.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.

5.00
4 głosy
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Fasola z wołowiną: Podobne przepisy

Fasola z wołowiną: wypróbuj również

Właściwości fasoli

... Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych ... . Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... . Często potrawy, które wydają się bardzo problematyczne w przygotowaniu, stają się łatwe, gdy posiądzie się znajomości kilku podstawowych zasad. Tak też jest z nierzadko płatającą figle wołowiną ... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... W Polsce, najpopularniejszy jest Jaś, ale to nie jedyny gatunek fasoli, jakim możemy się raczyć. W sumie na świecie uprawia się prawie 400 gatunków fasolki.Zimą, fasola jest idealnym uzupełnieniem ... diety w białko i minerały, a potrawy na ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ... . Postanowiłam więc zrobić zupę z czerwonej fasoli. ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... , a nawet parzenie, dzięki czemu staje się krucha i soczysta. Wiesz już o czym mowa? Nie łatwo przyrządzić dobrą wołowinę! Jednak, jeśli już nam wyjdzie, to jest jedną z najlepszych i najsmaczniejszych obiadowych potraw. ... , a nawet parzenie, ...

dawno temu

Sałatka z czerwoną fasolą

... . Jedną z nich niewątpliwie jest ta przyrządzona z użyciem czerwonej fasoli. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat tej wyjątkowej rośliny, a także poznasz przepis na przygotowanie sałatki z jej udziałem. ... . Jedną z nich ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś ...

dawno temu

Fasola z boczkiem - danie na rozgrzanie

... Fasola z boczkiem to danie, które nas rozgrzeje w zimny dzień, doda energii i sprawi, że jeszcze długo, długo po obiedzie będziemy czuły się syte. By cieszyć się jej smakiem, musisz jednak rozpocząć ... ziemniaki2 cebulesólpieprzlistek ...

dawno temu

#dziejesienazywo: Jak wybierać wołowinę?

... 1875212 Wołowina to wciąz niedoceniane przez Polaków mięso. W przeciwieństwie do innych gatunków gości na naszych stołach zdecydowanie za rzadko. Roczynie spożywamy zaledwie 1,5 - 2 kg mięsa ... . Oprócz walorów smakowych wołowina zawiera duże ...

dawno temu

Biała fasola wyskrobie skrobię

... te potrawy posiadają dużo skrobi, która odkłada się w organizmie w formie tłuszczu. Jak temu zaradzić nie rezygnując z ulubionych smaków? Zaprzyjaźnij się z białą fasolą. ... To strączkowe warzywo pozwala chudnąć nie rezygnując z potraw bogatych ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja KAMIS”. Mimo tych 2 godzin, które należy przeznaczyć na gotowanie, przepis jest łatwy i przyjemny w przygotowaniu. Kompozycja czosnku ... chili. Gotowe :) Tak przygotowaną pikantną ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... Grzegorz Kwapniewski to jeden z najpopularniejszych rzeźników w Warszawie. Oferuje wysokiej jakości wołowinę Salers, Red Angus i Hereford w stekach typu bavette, ribeye i wiele innych rodzajów mięs. ... 1875209 Grzegorz Kwapniewski to jeden z ...

dawno temu

Pyszna lazania z wołowiną i grzybami

... jakiegoś ciekawego przepisu, który oprócz zdrowia dałby nam doznania smakowe? A próbowałyście kiedyś lazanii z wołowiną i grzybami? Pycha – polecam! Składniki: 0,75 kg chudego mielonego mięsa ...

dawno temu

Zupa fasolowa

... Zupa fosolowa to potrawa, którą naprawdę można się najeść. Jest gęsta, smaczna i tania. Jedynym problemem jest sama fasola, którą przed ugotowaniem należy moczyć przynajmniej przez kilka godzin, ale jeśli pomyślisz już dziś o jutrzejszym ...

dawno temu

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola ... do sałatek, do pieczonych mięs. ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... pozycję wrogom, bądź wypłaszać ...

dawno temu

Powiązane Tematy