Najważniejszą zaletą fasoli jest duża wartość odżywcza. Jest to roślina dość kaloryczna. Doskonale komponuje się w sałatkach, znakomita jako dodatek do zup i dań mięsnych. W połączeniu z mięsem wołowym jest pełnowartościowym, sycącym daniem obiadowym.
Składniki:
0,25 kg suchej fasoli,
pół kg miękkiego mięsa wołowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka kminu rzymskiego,
słoiczek koncentratu pomidorowego,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki cząbru,
pół łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka masła,
sól.
Jak przyrządzić?
Fasolkę wypłukać i namoczyć w wodzie najlepiej na całą noc.
Mięso i cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle podsmażyć cebulę, mięso i zmiażdżony czosnek i chwilę smażyć.
Fasolę przełożyć do garnka, dodać wodę, mięso i gotować około godziny.
20 minut przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy, kmin, cząber, majeranek, paprykę i przyprawić solą.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |