Czerwone cebule zapiekane z fetą - Przepis

Przepis kulinarny
Czerwone cebule zapiekane z fetą Zobacz 5 zdjęć

Podobno przełom marca i kwietnia to sezon na migdały. Zakwitają w styczniu, a już pod koniec marca można zbierać ich imponujące owoce. Czar migdałów ma ogromny wpływ na smak wielu dań, a szczególnie dobrze sprawdzają się w postaci płatków jako posypka do zapiekanych potraw. Zestawienie słodkawej czerwonej cebuli z ostrą i słoną fetą to strzał w dziesiątkę. Dodatek migdałów sprawi, że ta jarska zapiekanka stanie się wyjątkowym w smaku, eleganckim obiadem.

Składniki:

¾ kg czerwonej cebuli, raczej małej,
½ kg ziemniaków,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka suszonego tymianku,
3 łyżki oliwy,
¼ kg fety,
5 dag płatków migdałowych,
kilka listków zielonej pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cebule obieramy, pozbawiamy korzonków i resztek łodyg i kroimy je na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości główek.

Lekko rozsuwamy warstwy cebulek, by szybciej się upiekły i nabrały smaku.

Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na plastry i układamy na zmianę z cebulą w naczyniu żaroodpornym.

Całość zalewamy bulionem, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem.

Przykrywamy np. folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na całą godzinę.

Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i posypujemy warzywa pokruszonym serem feta, a następnie płatkami migdałów.

Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści, a płatki zarumienią.

Jak podawać?

Zapiekankę podajemy posypaną zieloną pietruszką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Czerwone cebule zapiekane z fetą: Podobne przepisy

Czerwone cebule zapiekane z fetą: wypróbuj również

Powiązane Tematy