Podobno przełom marca i kwietnia to sezon na migdały. Zakwitają w styczniu, a już pod koniec marca można zbierać ich imponujące owoce. Czar migdałów ma ogromny wpływ na smak wielu dań, a szczególnie dobrze sprawdzają się w postaci płatków jako posypka do zapiekanych potraw. Zestawienie słodkawej czerwonej cebuli z ostrą i słoną fetą to strzał w dziesiątkę. Dodatek migdałów sprawi, że ta jarska zapiekanka stanie się wyjątkowym w smaku, eleganckim obiadem.
Składniki:
¾ kg czerwonej cebuli, raczej małej,
½ kg ziemniaków,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka suszonego tymianku,
3 łyżki oliwy,
¼ kg fety,
5 dag płatków migdałowych,
kilka listków zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cebule obieramy, pozbawiamy korzonków i resztek łodyg i kroimy je na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości główek.
Lekko rozsuwamy warstwy cebulek, by szybciej się upiekły i nabrały smaku.
Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na plastry i układamy na zmianę z cebulą w naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy bulionem, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
Przykrywamy np. folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na całą godzinę.
Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i posypujemy warzywa pokruszonym serem feta, a następnie płatkami migdałów.
Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się rozpuści, a płatki zarumienią.
Jak podawać?
Zapiekankę podajemy posypaną zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |