Wygląda jak tort dla lalek, jest lekki, z powodu bezy i sztywno ubitej śmietany wprost rozpływa się w ustach, a jego mdławy, słodki smak przełamują soczyste egzotyczne owoce. Z całą pewnością można go podać na urodziny dla małych i dużych, a także na babskie spotkanie, do kawy czy szklanki cierpkiego likieru.
Składniki:
5 białek,
szklanka cukru,
pół l śmietany kremówki 30 lub 36 procentowej,
1 zagęszczacz do śmietany,
puszka owoców papai,
puszka owoców rambutanu.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (3/4 szklanki).
Na papierze do pieczenia narysować kółko wielkości talerza obiadowego i na nie wyłożyć białko.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i w tej temperaturze piec bezę 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze około 1,5 godziny.
Ponownie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i w taki sposób suszyć bezę przez około godzinę.
Wyłączyć piekarnik nie wyjmując ciasta, aż całkowicie ostygnie.
Bitą śmietanę ubić z 1/4 szklanki cukru i zagęszczaczem i za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć śmietanę na spód bezowy.
Owoce odsączyć z syropu i udekorować nimi tort.
Jak podawać?
Podawać po ochłodzeniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |