Składniki:
- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru kryształ,
- cukier waniliowy lub olejek zapachowy.
Jak przyrządzić?
1. Białka wzucic do wysokiego naczynia razem z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszac , ja robie to trzepaczka żeby rozgniesć ewentualne grudki.2. Wymieszana ale nie ubita mase w misce postawić na garku z gotujaca sie wodą. Nieustannie mieszac az zrobi sie ciepłe nie gorace ( to pozwala bezom wytrzymac dłuzej niz 2 dni).3. Zdjąc z gazu dodac łyzke cukru kryształ , cukier waniliowy lub olejek i zmiksować az do uzyskania sztywnej masy.4. Blache posmarowac olejem , bezy mozna wycisnąc ze szprycy lub z woreczka z nacietym rogiem , wielkość według uznania , ja nakladem je poprostu łyzką.5. Piekarnik nagrzac do 80-90 stopni wstawic blache na srodkowa półke i suszyc w stałej temperaturze około 3 godzin. Bezy powinny zrobic sie lekko bezowe lub żółtawe.Wyjac gdy troche ostygną.
Potrzebne przybory:
Garnek z wrzatkiem , trzepaczka , mikser, sciereczka, wysoka miska lub garnek.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje do gorzkiej herbatysmacznego!!!
Uwagi:
Świetnie smakuja tez z kawą zamiast cukru waniliowego lub z odrobiną otartej skórki z cytryny. Liczy sie fantazja :).Żeby nie stopic plastikowej miski, na rant garnka z wrzatkiem kłade sciereczke i dopiero miske z białkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Czarownica Nevka |