Bezy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 5 białek,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru kryształ,
- cukier waniliowy lub olejek zapachowy.

Jak przyrządzić?

1. Białka wzucic do wysokiego naczynia razem z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszac , ja robie to trzepaczka żeby rozgniesć ewentualne grudki.2. Wymieszana ale nie ubita mase w misce postawić na garku z gotujaca sie wodą. Nieustannie mieszac az zrobi sie ciepłe nie gorace ( to pozwala bezom wytrzymac dłuzej niz 2 dni).3. Zdjąc z gazu dodac łyzke cukru kryształ , cukier waniliowy lub olejek i zmiksować az do uzyskania sztywnej masy.4. Blache posmarowac olejem , bezy mozna wycisnąc ze szprycy lub z woreczka z nacietym rogiem , wielkość według uznania , ja nakladem je poprostu łyzką.5. Piekarnik nagrzac do 80-90 stopni wstawic blache na srodkowa półke i suszyc w stałej temperaturze około 3 godzin. Bezy powinny zrobic sie lekko bezowe lub żółtawe.Wyjac gdy troche ostygną.

Potrzebne przybory:

Garnek z wrzatkiem , trzepaczka , mikser, sciereczka, wysoka miska lub garnek.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje do gorzkiej herbatysmacznego!!!

Uwagi:

Świetnie smakuja tez z kawą zamiast cukru waniliowego lub z odrobiną otartej skórki z cytryny. Liczy sie fantazja :).Żeby nie stopic plastikowej miski, na rant garnka z wrzatkiem kłade sciereczke i dopiero miske z białkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćdużo
AutorCzarownica Nevka

Bezy: Podobne przepisy

Bezy: wypróbuj również

Powiązane Tematy