Składniki:
Składniki:
- słoik małż w sosie własnym ABBA,
- 15 dkg sera żółtego łagodnego, np. gouda,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 5-7 dkg masła.
Jak przyrządzić?
Małże odcedzić na sicie, przelać wodą, odsączyć. Czosnek przetrzeć (nie kroić) i połączyć z masełkiem na masę. Porcję małż rozłożyć do dwóch naczyń żaroodpornych (Ja używam białego arcopacu do śledzików). Ułożyć miejscami masło z czosnkiem, a na koniec zasypać dokładnie tartym serem. Wstawiać naczynia do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 10 minut. Podawać z świeżym chlebkiem, do maczania w wytworzonym sosiku.
Smacznego!
Jak podawać?
Podawać na drugim talerzu, tj. naczynie wraz z zapiekanką ustawiamy na kolejnym talerzu, bo jest bardzo gorąca. Jeść natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ewkal |