Składniki:
- 5 filetów z kurczaka,
- 20 dkg słoniny,
- 20 dkg boczku,
- 0,5 kg cebuli,
- 6 papryk (po 2 czerwone,zielone i żółte),v- pieprz,
- sól,
- curry,
- główka czosnku,
- olej,
- mąka ziemniaczana.
Jak przyrządzić?
1. DZIEŃ WCZESNIEJ: filety z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić(każdy filet wzdłuż na pół a następnie na 4 czyli z 1 fileta otzrymamy 8 kawałków-czyli 2 szszłyki.
MARYNATA: 8 ząbków czosnku drobno siekamy, 1 średnią cebulę równiez drobno siekamy i dodajemy to do miski. Następnie wlewamy 6 łyżek oleju z winogron, 4 kopiate łyzeczki curry, pieprz, sól.Wszystko razem mieszamy i dodajemy do tego pokrojone w grubsze kostki filety, mieszamy i na końcu dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.W osobnej misce kroimy na kwadraty słonine(grubości 0,5 cm)posypujemy 1 łyżeczką curry i odstawiamy do lodówki na noc.
W DRUGI DZIEŃ: Cebule kroimy w krążki, paprykę, boczek w takiej samej wielkosci.
NADZIEWANIE: Na patyczki nadziewamy kolejno: papryka czarwona + cebula + boczek + kurczak + słonina + papryka zielona + cebula + boczek + kurczak + slonina + papryka żółta + cebula + boczek + kurczak + słonina i kazdy taki szaszłyk kończymy kurczakiem. I tak kolejno z nastepnymi szszłukami.
Takie szszłyki pieczemy na foli aluminiowej na dobrze rozgrzanym grilu ok. 45 minut.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Jak podawać?
Z sosem cacyki.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo aromatyczna a mięso soczuste.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | NINA |