Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- najlepiej wieprzowina (karczek lub łopatka)własnoręcznie zmielona,
- makaron płaty lasagne,
- pomidory - jak najwiecej, minimum 5-6 sztuk (dojrzałe, miękkie),
- dużo warzyw: cebula, marchew, por, seler, pietruszka w korzeniu,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka białego wina,
- kostka rosołowa,
- ser żółty (twardy),
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, oregano.
Jak przyrządzić?
Kroimy warzywa w kostkę, marchew ścieramy na tarce z grubymi oczkami. W dużym garnku podgrzewamy olej (ok. 3 cm).Do rozgrzanego oleju wrzucamy warzywa. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy warzywa duszą się w garnku, na patelni podsmażamy mieso mielone, tak żeby sie zarumienilo z obu stron.Kiedy warzywa zmiekna do garnka dodajemy mięso. Trzeba je troche rozgnieść zeby nie bylo duzych kawałków.Po ok. 10 min dodajemy wino i za chwilke kostke rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie. MieszamyDodajemy rozdrobnione pomidory. Mozna dodać jeszcze koncentrat pomidorowy. Pomidorów musi być tyle żeby zabarwiły mocno farsz i dodały kwaskowy aromat.Przyprawimy wg uznania. Gotujemy ok 1 godziny na wolnym ogniu.Makaron: podłużne płaty. Własnoręcznie zrobiony najlepiej się rozciąga, ale wymaga pracy, wiec moze byc gotowy.Płaty zanurzamy we wrzącej wodzie (z dodatkiem łyżki oleju zeby sie płaty nie sklejały) na kilka minut, po czym polewamy zimną wodą.Makaron układamy w brytfance. Na każdą warstwe makarony dajemy farsz i posypujemy startym serem. Ilość warstw wg uznania, przeważnie 4/5.Wszystko wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzine.SMACZNEGO :)
Uwagi:
Najlepiej nie kupować gotowego miesa mielonego, gdyż często nie jest ono wysokiej jakosci. Najlepiej wybrać ładny kawałek wieprzowiny, zmielić go w maszynce, a nastepnie dodac troche soli, pieprzu i ew. przyprawy do miesa mielonego.Jest to oryginalny przepis przywieziony z Włoch. Potrawa wymaga troche czasu, ale jest pyszna. Naprawde polecam!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jahoda |