Ogórki po żydowsku

Przepis kulinarny

Składniki:

- ogórki gruntowe,
- czosnek,
- cebula,
- pieprz kolorowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- marchew surowa.

ZALEWA:- 2,5 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka cukru /można mniej/.

Jak przyrządzić?

Ogórki niezbyt duże obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do słoików /ja używam małych/ wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, 1-2 plasterki cebuli, parę ziaren kolorowego pieprzu, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, trochę wsypac gorczycy i wrzucić troche marchwi pokrojonej w kostkę. Ogorki ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną wystudzoną zalewą. Pasteryzować 2-3 minuty. Nie dłużej!!!

Uwagi:

Nie podaję w kg ilości ogórków, ponieważ najważniejsza jest proporcja zalewy. Zbyt długie pasteryzowanie nie jest wskazane ponieważ wtedy ogórki będą miękkie a powinny być chrupiące. Czas gotowania mierzę od chwili zagotowania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania2 min.
Trudnośćprosty
Autorulik

Ogórki po żydowsku: Podobne przepisy

Ogórki po żydowsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy