Składniki:
- ogórki gruntowe,
- czosnek,
- cebula,
- pieprz kolorowy,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- gorczyca,
- marchew surowa.
ZALEWA:- 2,5 szklanki wody,
- 1/2 szklanki octu,
- 1 łyżka soli,
- 1 szklanka cukru /można mniej/.
Jak przyrządzić?
Ogórki niezbyt duże obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do słoików /ja używam małych/ wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, 1-2 plasterki cebuli, parę ziaren kolorowego pieprzu, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, trochę wsypac gorczycy i wrzucić troche marchwi pokrojonej w kostkę. Ogorki ułożyć w słoikach i zalać ugotowaną wystudzoną zalewą. Pasteryzować 2-3 minuty. Nie dłużej!!!
Uwagi:
Nie podaję w kg ilości ogórków, ponieważ najważniejsza jest proporcja zalewy. Zbyt długie pasteryzowanie nie jest wskazane ponieważ wtedy ogórki będą miękkie a powinny być chrupiące. Czas gotowania mierzę od chwili zagotowania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 2 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ulik |