Ciepła zupa po powrocie z pracy lub ze szkoły to zastrzyk energii i zaspokojenie pierwszego głodu. Zaletą zupy jest również to, że możemy jej ugotować więcej, aby starczyła na co najmniej dwa dni (jeśli będzie prawidłowo przechowywana). Fanom zup typu krem proponuję pomidorową z czerwoną soczewicą, podaną ze smacznymi świderkami kminkowymi. Pomidory połączone z soczewicą i mleczkiem kokosowym tworzą niepowtarzalny smak. Do tego świeżo upieczone skręcone paluszki z ciasta francuskiego, posypane kminkiem i mamy smaczne, zdrowe danie.
Składniki:
puszka całych pomidorów,
¾ szklanki czerwonej soczewicy,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka mleczka kokosowego,
łyżeczka kuminu rzymskiego,
łyżka masła,
sól,
pieprz,
natka pietruszki, lub szczypiorek do posypania,
20 dag ciasta francuskiego,
jajko,
kminek do posypania.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Masło rozgrzać na patelni i leciutko podsmażyć na nim pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek (uwaga, żeby nie zbrązowiał, bo wtedy będzie gorzki).
W garnku zagotować litr wody, dodać marchewkę, pietruszkę, seler i soczewicę i gotować do miękkości.
Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, gotować jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, posypać kuminem rzymskim.
Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Ciasto francuskie pokroić na cienkie paseczki, skręcić, żeby przypominały świderki, każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Zupę podać razem z ciepłymi paluszkami z francuskiego ciasta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 28 zł |