Jajo symbolizuje szczęście i początek nowego życia. Jest mocno związane z Wielkanocą - nie brakuje go w koszyczku i na stołach i to pod różnymi postaciami. Jajka w koszulce owinięte w cienko rozbity filet drobiowy i zioła są nie tylko smaczne, ale stanowią kulinarną ozdobę stołu. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
4 filety drobiowe,
4 małe jajka,
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
sól,
pieprz,
jajko,
3 łyżki bułki tartej,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na pół twardo, obrać ze skorupek.
Filety drobiowe rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem.
Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać szczypiorek, musztardę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masą posmarować każdy kotlet.
Na jego środek ułożyć jajko i owinąć je dokładnie filetem drobiowym.
Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na oleju z każdej strony.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko ponacinać wierzch i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Filety przekroić na pół i podawać na ozdobionym warzywami półmisku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |