Faszerowana polędwica w cieście francuskim - Przepis

Przepis kulinarny
Faszerowana polędwica w cieście francuskim Zobacz 10 zdjęć

Faszerowana polędwica z grzybami w cieście francuskim, przybrana jajkami ze szczypiorkiem i pomidorami koktajlowymi - to potrawa, która poprawi nam humor, gdy w święta wielkanocne słońce zawiedzie. Jest to danie, które nie tylko dobrze wygląda na świątecznym stole, ale i znakomicie smakuje.

Składniki:

2 wieprzowe polędwice,
10 dag suszonych grzybów,
cebula,
pokrojona natka pietruszki (około 2 łyżek),
25 dag mrożonego ciasta francuskiego,
łyżka bułki tartej,
4 jajka,
3 łyżki masła,
pęczek szczypiorku,
jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Grzyby namoczyć na około godzinę.

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Grzyby i cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cebulę.

Następnie dodać grzyby, natkę pietruszki i smażyć około 10 minut.

Farsz lekko przestudzić, dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.

W polędwicach za pomocą noża wydrążyć otwór, od środka i na zewnątrz natrzeć solą i pieprzem, następnie wypełnić farszem grzybowym.

Otwór spiąć wykałaczkami.

Polędwiczki obsmażyć na gorącym oleju, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Tak przygotowane polędwiczki zawinąć w ciasto francuskie.

Na wierzchu zrobić nacięcia, aby para wydobywała się na zewnątrz i posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół.

Delikatnie wyjąć żółtka, rozetrzeć je z masłem, dodać pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić połówki jajek.

Jak podawać?

Przed podaniem polędwicę pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, przybrać faszerowanymi jajkami i pomidorkami koktajlowymi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt42 zł

Faszerowana polędwica w cieście francuskim: Podobne przepisy

Faszerowana polędwica w cieście francuskim: wypróbuj również

Pierożki z ciasta francuskiego

... można zrobić z ciasta kluskowego, ziemniaczanego, drożdżowego i w końcu z ciasta francuskiego. Do środka natomiast włożyć można: owoce, warzywa, mięso, ryby czy produkty nabiałowe. Ciekawym pomysłem ... na unowocześnienie dobrze nam znanych ...

dawno temu

Gofry francuskie - słodko i zmysłowo

... Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Dla wybrańców przepis na ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Francuski manicure

... Francuski manicure jest dosyć popularnym sposobem na upiększanie paznokci, zobacz, jak się go wykonuje. ...

dawno temu

Moda francuska

... sportowy? Być może odpowiednia będzie dla ciebie moda francuska. To francuscy projektanci narzucają od wieków określone trendy w modzie. Do najpopularniejszych francuskich projektantów zaliczamy Chanel, Christiana Diora, Jean-Paula Gaultiera, ...

dawno temu

Omlet francuski

... klasyczny omlet francuski. Jeśli nie macie zamiaru poprzestać na myślach, możecie spróbować zrobić go w domu w lekko zmodyfikowanej wersji. ... Cóż więc będziemy potrzebować do tej wspaniałej potrawy? Składniki: 3-4 cebule 8-10 plasterków ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w jedzonym cieście francuskim bądź biszkoptach. Najlepszym rozwiązaniem dla kobiet dopiero rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią jest wykorzystanie szybkich ... gotowych wypieków jest na pewno ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie ... to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Warkocze francuskie

... nam możliwości tworzenia fantazyjnych modnych fryzur. Już teraz dowiedz się więcej na temat warkoczy na włosach, a także poznaj tajemnicę ich francuskiej odmiany. ... nam możliwości tworzenia fantazyjnych modnych fryzur. Już teraz dowiedz się ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy