Faszerowana polędwica z grzybami w cieście francuskim, przybrana jajkami ze szczypiorkiem i pomidorami koktajlowymi - to potrawa, która poprawi nam humor, gdy w święta wielkanocne słońce zawiedzie. Jest to danie, które nie tylko dobrze wygląda na świątecznym stole, ale i znakomicie smakuje.
Składniki:
2 wieprzowe polędwice,
10 dag suszonych grzybów,
cebula,
pokrojona natka pietruszki (około 2 łyżek),
25 dag mrożonego ciasta francuskiego,
łyżka bułki tartej,
4 jajka,
3 łyżki masła,
pęczek szczypiorku,
jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
pomidorki koktajlowe do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć na około godzinę.
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Grzyby i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cebulę.
Następnie dodać grzyby, natkę pietruszki i smażyć około 10 minut.
Farsz lekko przestudzić, dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.
W polędwicach za pomocą noża wydrążyć otwór, od środka i na zewnątrz natrzeć solą i pieprzem, następnie wypełnić farszem grzybowym.
Otwór spiąć wykałaczkami.
Polędwiczki obsmażyć na gorącym oleju, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowane polędwiczki zawinąć w ciasto francuskie.
Na wierzchu zrobić nacięcia, aby para wydobywała się na zewnątrz i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół.
Delikatnie wyjąć żółtka, rozetrzeć je z masłem, dodać pokrojony szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem.
Farszem napełnić połówki jajek.
Jak podawać?
Przed podaniem polędwicę pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, przybrać faszerowanymi jajkami i pomidorkami koktajlowymi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 42 zł |