Mięso z piersi kurczaka ma swoich fanów. Jednak dla wielu smakoszy to taki gatunek mięsa, który trzeba potraktować w specjalny sposób, by dało się je w ogóle zjeść. Dla wybrednych mam propozycję na cudownie miękkie, pyszne mięsko w aromatycznym sosie. I nie ma obowiązku ładowania do sosu masy ostrej papryki. W wersji łagodnej wystarczy szczypta chili. Bazą sosu jest starty na drobnej tarce imbir, a egzotyczny zestaw przypraw znakomicie uszlachetni danie.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
½ łyżeczki soli,
3 ząbki czosnku,
mały kawałek świeżego imbiru,
1 łyżeczka chili (pieprz Cayenne),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki nasion kardamonu,
2 łyżeczki nasion kuminu,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy mieszankę przypraw.
Każdego rodzaju nasion zostawiamy po kilka sztuk, resztę dokładnie gnieciemy w moździerzu wraz z papryką, chili, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale nie dodajemy soli.
Piersi kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w sporą kostkę, następnie obtaczamy mięso w mieszance przypraw i odstawiamy na co najmniej 4 godziny.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pozostałe nasiona (kuminu, kolendry i kardamonu) a po kilku sekundach mieszania dodajemy starty imbir.
Całość mieszamy i wrzucamy mięso.
Obsmażamy kilka minut, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i skórkę pomarańczową.
Solimy i dusimy 5-10 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem i sałatami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |