Zaskakujące jest, że ta wytworna zupa o wyjątkowo delikatnym smaku spełnia wszystkie rygory postu. Znakomicie się więc nadaje na niedzielny postny obiad. Jej wyśmienity smak wynika zapewne z długotrwałego kontaktu porów z masłem, a i porcja białego wina robi swoje. Pory to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Zwykle używamy ich w małych ilościach. Tu można poszaleć, bo ostry smak porów stapia się z łagodnością pozostałych składników.
Składniki:
½ kg porów,
3 łyżki masła,
3 ziemniaki (ok. 20 dag),
2 ząbki czosnku,
½ kieliszka białego wina,
1 kostka bulionu z warzyw,
200 ml mleka,
20 dag sera brie,
3 łyżki śmietany 22%,
½ pęczka bazylii.
Jak przyrządzić?
Pory myjemy i ich jasne części kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pory, aż będą miękkie (ok. 7 min.)
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wkładamy do porów.
Mieszamy.
Dodajemy czosnek pociśnięty przez praskę, mieszamy całość przez minutę i wlewamy wino.
Czekamy 5 minut, dodajemy szklankę wody i kostkę bulionu warzywnego.
Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu jeszcze 20 minut.
Wtedy dolewamy mleko, wrzucamy pokrojony w kawałki ser brie i mieszamy, aż ser się rozpuści.
Dodajemy śmietanę i poszarpane liście bazylii.
Jak podawać?
Zupę podajemy ozdobioną listkiem bazylii i plasterkiem sera.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |