Jak każdy wytwórca tortów mam swoje ulubione i dopracowane przepisy. Ten wypracowywany był przez lata w oparciu o bazową instrukcję, której już dawno nie pamiętam. Za to po kilkunastu próbach powstał przepis na Tort przez duże T. Paczka suszonych śliwek i odrobina taniego koniaku to gwarancja udanego wypieku. Samo przygotowanie tortu, wbrew pozorom, trwa niezbyt długo, warto jednak pamiętać, że każdy tort na bazie biszkoptu potrzebuje co najmniej kilku godzin spędzonych w lodówce, by ciasto odpowiednio nasiąkło.
Składniki:
5 jaj,
¾ szklanki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
½ łyżki masła,
30 dag suszonych śliwek,
1 szklanka koniaku,
1 puszka kajmaku,
3 łyżki wody,
3 łyżki mocnej kawy,
polewa czekoladowa dobrej jakości.
Jak przyrządzić?
Śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy na kilka dni w słoiku.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek.
Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, delikatnie dodajemy najpierw cukier, następnie po jednym żółtku, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
Tak przygotowaną masę wlewamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut.
Upieczony biszkopt musi wystygnąć.
Jeśli bardzo wyrósł, przecinamy go na trzy części, jeśli jest dosyć płaski, na dwie.
Koniak ze śliwek zlewamy do miseczki, zaś same śliwki kroimy na plasterki.
Do koniaku dolewamy 3 łyżki wody i 3 łyżki kawy.
Takim syropem smarujemy wszystkie części biszkoptu.
Na pierwszą część nakładamy cienką warstwę kajmaku, następnie warstwę plasterków śliwek.
Kolejną warstwę biszkoptu traktujemy identycznie, sosem, kajmakiem a na końcu śliwkami.
Całość oblewamy polewą czekoladową.
Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Jak podawać?
Podajemy schłodzony.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |