Zupa pomidorowa - krem to „esencja” smaku pomidorów - tych świeżych i tych z puszki. Jej zaletą jest prostota przygotowania i szybkie wykonanie. Ma intensywnie czerwony kolor. W sam raz na walentynkowy wieczór. Zamiast klasycznego makaronu możemy zrobić lane kluski. Zupa jest wtedy delikatniejsza.
Składniki:
krojone pomidory z puszki,
łyżka koncentratu pomidorowego,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora,
łyżka startego imbiru,
kostka rosołowa,
listek laurowy,
3 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
pęczek koperku,
łyżeczka suszonego lubczyku,
sól,
pieprz.
Lane kluski:
4-5 łyżek mąki,
2 jajka,
1-2 łyżki wody.
Jak przyrządzić?
W litrze wody rozpuścić kostkę rosołową, dodać lubczyk i listek laurowy i gotować razem z pokrojonymi warzywami.
Gdy będą miękkie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, imbir.
Usunąć listek laurowy i zupę zmiksować.
Przyprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.
Natkę i koperek drobno pokroić, dodać do zupy.
Jajka zmiksować z mąką i wodą, musi być konsystencja gęstej śmietany.
Masę wlewać dość dużym strumieniem na gotującą, lekko osoloną wodę, cały czas mieszając.
Kluski odcedzić i dodać do zupy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 13 zł |